Reklaam sulgub sekundi pärast

2024. aastal alustab Balti Minimoto ringraja järelkasvu sari

— FOTO: msport.ee

Tänavu alustab uus Minimoto Balti meistrivõistluste sari, mille eesmärgiks on kasvatada järelkasvu ringrajale. 

Ainulaadse võimalusena pääsevad kaks MiniGP klassi Baltimaade parimat sõitjat sügisel FIM MiniGP maailmameistrivõistlustele Hispaanias, Valencias.

Seni on pitbike’ide ja MiniGP klasside asfaldiradade võistlused toimunud peamiselt supermoto etappide raames. See on tähendanud, et võistlused toimuvad supermoto reeglite järgi ning ka suur osa sõitjaid liigub edasi supermoto klassidesse. 

Minimoto Balti sarja eesmärgiks on aga kasvatada eelkõige järelkasvu motoringraja klassidesse nagu Moto5, Supersport 300 jne ning viia noori sõitjad osalema ka Northern Talent Cup ja teistesse rahvusvahelistesse ringrajasarjadesse. 

Minimoto Balti meistrivõistlused toimuvad tänavu kardiradadel kõigis kolmes Balti riigis. Tänu sarja eestvedajale Adomas Dautartasele (Leedu) saadi aprillis Rahvusvaheliselt Mootorrattaföderatsioonilt (FIM) heakskiit FIM MiniGP Baltic piirkondlike meistrivõistluste korraldamiseks. See annabki võimaluse viia MiniGP klassi Balti sarja parimad sõitjad osalema maailmameistrivõistluste finaali. 

Finaalis tuleb Balti kiireimatel ringrajalastel rinda pista teiste samasuguste piirkondlike MiniGP sarjade parimatega kogu maailmast – eelmisel aastal peeti FIM MiniGP klassi võistlusi koguni 18 erinevas piirkonnas.

Minimoto Balti meistrivõistlused on hea võimalus noortele sõitjatele õppimiseks, treenimiseks ja võistlemiseks koos teiste eakaaslastega. Sarja eestvedajaks ja projektijuhiks on Adomas Dautartas (Leedu) ning oma õla panevad alla ka MiniGP klasside eestvedajad Lätist (Bruno Rozkalns) ja Eestist (Marko Rohtlaan, Vihur Motosport).

MiniGP 160 Junior klassis saavad osaleda 10-14-aastased sõitjad 160-kuubikulistel Itaalia päritolu Ohvale mootorratastel, millel on 15-hobujõuline Hiina tootja Zongshen mootor.

MiniGP Balti meistrivõistluste klassis osavõtutasu ei ole. Hooaja lõpus jagavad kaks parimat kavandatud 1000-eurose auhinnafondi ning mõlemad sõitjad kutsutakse osalema finaaletapile. Finaal toimub hooaja viimasel MotoGP võistlusel Hispaanias Valencias. 

Kõik finaalis osalejad saavad kasutada identsed, täiesti uued Ohvale mootorrattad, kiivrid ja võistluskombinesoonid. Noori talente juhendavad MotoGP ja World Superbike sõitjad.

Võistluskalender 2024:

26. mai Aravete, Eesti

29. juuni Bikernieki, Läti

14. juuli Põltsamaa, Eesti

1. september Aukštadvaris, Leedu 

15. september Aukštadvaris, Leedu

Võistlusklassid*:
Minimoto Kids (2-taktilised, kuni 90cc mootoriga, 10-tolliste velgedega rattad, lapsed vanuses 6-9 aastat);

Minimoto 140 Junior (4-taktilised, kuni 140cc mootoriga, kuni 12-tolliste velgedega rattad, lapsed vanuses 9-14 aastat);

Minimoto 160/65 Junior (4-taktilised, kuni 160cc mootoriga, kuni 12-tolliste velgedega rattad või 2-taktilised 65cc mootoriga supermotorattad, lapsed vanuses 9-14 aastat);

MiniGP 160 Junior (Ohvale MiniGP rattad, lapsed vanuses 10-14 aastat);

Honda NSF100/MiniGP 110 (4-taktilised, 110cc mootoriga rattad, lapsed vanuses aastat);

Minimoto 160 (4-taktilised, kuni 160cc mootoriga, kuni 12-tolliste velgedega rattad, vanus alates 14. eluaastast);

Minimoto Open (4-taktilised, kuni 212cc mootoriga, kuni 12-tolliste velgedega rattad või 2-taktilised 85cc mootoriga supermotorattad, vanus alates 14. eluaastast);

Supermoto klassid: SM50, SM65 ja SM Junior (vastavalt supermoto võistlustingimustele).

*Esialgne kava. Võistlusklassides võib tulla muudatusi.